• Petra Sundgren

Jaktkurs

I helgen fick jag och Popps möjlighet att delta på en träningshelg som SSRK anordnade här i Dalarna. Den var inriktad mot spanieljakten med fokus på att förstå hur jakt med en spaniel går till och hur man kommer igång med träningen.


Lördag började med en genomgång av principerna hur jakten går till. Sedan fick vi testa träning på place boards och fältsök. Fältsök är helt nytt för mig och det är alltid svårt med en oerfaren hund och oerfaren förare, men vår instruktör Catharina var duktig att stötta och hjälpa oss. Popps förstod rätt snabbt vad som förväntades av henne och sökte det lilla området fint och hittade fasanfjädrarna som fanns utlagda. Hon använde näsan på ett bra sätt och var faktisk rätt uppmärksam även på mig. Min lilla stjärna! Det här vill vi gärna fortsätta träna och fick tips att köra sök med gömda tennisbollar för att träna själva sökbeteende.


På söndag var det fokus på apporteringsarbete i vatten och det passade perfekt med tanke på dagens temperatur som närmade +30 grader.


Popps fick testa både dummy och en riktig fågel. Jag har inga kommandon på henne gällande apportering men hon fattar att hon ska simma fram. Dummyn plockade hon upp från vattnet, fågeln var dock än så länge för stor utmaning. Hon simmade fram till anden, simmade runt sen och slog den på tassen, men ville inte ta den i sin mun. Men alldeles toppen början med tanke på hur gröna både hon och jag är. Vi fick med oss massor med tips hur vi ska fortsätta träningen hemma.


Kursen avslutades med att vi fick se hur fältprov B går till. Det var superbra för mig att få se ett prov i sin helhet. Barbet får inte starta I officiella jaktprov i Sverige men jac har en förhoppning att vi skulle kunna starta bästa sommar i Finland där barbet får starta i anlagsprov för spaniel.


Summa summarum - superrolig helg! Mycket nytt, mycket grunder som måste börja tränas in. Många intressanta samtla med de andra deltagare och många fina och duktiga hundar. Hur som är det alltid så roligt att se hundarna att jobba med det som är "gjorda för".


I bilden en nöjd Poppy efter vattenarbete på söndag.
2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla